Paul Davenport

Biografie

Paul Davenport

Over de kunstenaar

Paul Davenport (1947), restaurateur en kunstenaar, bezit na meer dan dertig jaar wonen en werken in Nederland nog steeds een Brits paspoort. Verder is er weinig dat hem nog aan het Verenigd Koninkrijk bindt. In Londen geboren en getogen, met een zilveren lepeltje in zijn mond, als zoon van een familie uit de ‘upper middle class’, werd niet van hem verwacht dat hij de Kostschool Kingsland te Plymouth in 1964 met twee Art prizes in zijn zak zou verlaten. De investering in zijn scholing leverde zijn vader een onverwacht, maar helaas weinig gewaardeerd rendement op. Paul gebruikte zijn kostbare schooltijd namelijk niet om zich de gewenste bedrijfseconomische inzichten eigen te maken, maar wel om onmogelijke technische trucjes uit te proberen en met een jongenseigen fascinatie voor detail te observeren hoe dingen in de natuur werken. Hij ontwikkelde er een passie voor vorm en constructie.

Toch was een technische opleiding niet weggelegd voor de enige erfgenaam van een ondernemersfamilie in vastgoed. Met zijn gevestigde rebelse reputatie en rabiate afkeer van autoriteiten werd een experiment om in het scheikundelokaal explosieven te maken tot zijn stomme verbazing door de schoolleiding beschouwd als zeer ongewenst kattenkwaad. Ondanks die ongelukkige episode was hij toch bestemd om de familiebusiness over te nemen en zijn vader op te volgen in het ‘gespreide bed’. Tot grote afkeer van de familie nam hij echter de benen naar het vasteland om daar de zoektocht naar zijn eigen 'niche' voort te zetten.

De oversteek in de zeventiger jaren naar Nederland bracht hem in Noord Holland: het historische Alkmaar, het verstilde Twisk. Naast het kostwinnerschap een artistieke loopbaan starten was een weg met veel hindernissen. Zijn leerstijl vermeed het betreden van platgetreden paden en het volgen van de raad van autoriteiten uit het vak. Hij wenste zelf met vallen en opstaan het wiel uit te vinden. Restauratiewerk voor de Noord-Hollandse kunsthandel bracht hem het vakmanschap en de ervaring om de stap naar een artistieke loopbaan daadwerkelijk te zetten.

Biografie
Het heden
Gegrepen door de Byzantijnse vormentaal